Από τα πιο αγαπημένα φαγητά του ελληνικού χειμώνα. Το χοιρινό με πράσο και σέλινο έχει το δικό του άρωμα Κυριακής — πλούσιο, μυρωδάτο και γεμάτο νοστιμιά. Ένα φαγητό που συνδυάζει την τρυφερότητα του χοιρινού με τη φρεσκάδα των λαχανικών και το αναζωογονητικό άρωμα του λεμονιού.
Είναι ιδανικό για τα πρώτα κρύα, μαγειρεύεται εύκολα και γίνεται όλο και καλύτερο όσο μένει!
Υλικά
1 κιλό χοιρινό (σπάλα ή μπούτι), κομμένο σε μερίδες
4–5 πράσα (μόνο το λευκό μέρος), κομμένα σε ροδέλες
1 μεγάλο ματσάκι σέλινο (και φύλλα και κοτσάνια), χοντροκομμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 καρότο κομμένο σε ροδέλες
½ φλ. ελαιόλαδο
1 ποτήρι λευκό κρασί
Χυμό από 2 λεμόνια
1 κ.γ. κορν φλάουρ (προαιρετικά για δέσιμο)
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1–2 φλ. ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών
Εκτέλεση
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κομμάτια του χοιρινού μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα από όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα καρότα, ανακατεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τα πράσα, το σέλινο, αλάτι, πιπέρι και ρίχνουμε τόσο νερό όσο χρειάζεται για να σκεπαστούν τα υλικά. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
Όταν το φαγητό είναι σχεδόν έτοιμο, διαλύουμε το κορν φλάουρ στον χυμό λεμονιού και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα για να δέσει η σάλτσα. Ανακινούμε απαλά την κατσαρόλα (χωρίς να ανακατέψουμε με κουτάλα) και αφήνουμε να πάρει μια–δυο βράσεις ακόμα.
Το αποτέλεσμα είναι ένα ζουμερό, αρωματικό φαγητό με λεμονάτη σάλτσα και βελούδινη υφή!
Αν το θέλεις πιο «ζουμερό», άφησε λίγο παραπάνω ζωμό στο τέλος και μην το δέσεις με κορν φλάουρ.
Αντί για σέλινο μπορείς να χρησιμοποιήσεις σελινόριζα για πιο έντονο άρωμα.
Συνοδεύεται υπέροχα με πατάτες φούρνου ή πιλάφι.
Μπορείς να προσθέσεις στο τέλος λίγο ξύσμα λεμονιού για έξτρα φρεσκάδα.
Απολύθηκε από την ΕΛΑΣ ο Τάσος Ποτσέπης -Δεν πληροί τις προϋποθέσεις ανανέωσης της θητείας του
ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΤΑ ΒΟΡΙΖΙΑ ΜΕ ΤΗ ΣΟΡΟ ΤΟΥ 39ΧΡΟΝΟΥ – ΘΡΗΝΟΣ ΚΑΙ ΣΠΑΡΑΓΜΟΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ
Συναγερμός για τα ψάρια στα ελληνικά σούπερ μάρκετ – Μεγάλη προσοχή
Βορίζια: Τι βρήκε ο ιατροδικαστής στον Φανούρη Καργάκη – Τι αποκάλυψε η νεκpοψία