Είναι συνηθισμένο να νιώθει κανείς περισσότερη ψύχρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα ή μετά από παραμονή σε χώρους με έντονο κλιματισμό για παρατεταμένη χρονική διάρκεια.
Ωστόσο, αν διαπιστώνεις ότι αισθάνεσαι κρύο πιο συχνά από το κανονικό—ακόμα και σε σχετικά θερμές ημέρες—ή αν βρίσκεις τον εαυτό σου να φοράει πολλές στρώσεις ρούχων όταν οι άλλοι γύρω σου είναι άνετοι με πιο ελαφρύ ντύσιμο, ή αν έχεις μόνιμα παγωμένα χέρια και πόδια, τότε ενδέχεται να υπάρχει ένα βαθύτερο ζήτημα που αξίζει προσοχής.
Σύμφωνα με ειδικούς όπως ο Sami Karjalainen, από το Τεχνικό Ερευνητικό Κέντρο VTT της Φινλανδίας, οι γυναίκες είναι κατά κανόνα πιο ευαίσθητες στις μεταβολές της θερμοκρασίας σε σχέση με τους άνδρες. Αυτό οφείλεται εν μέρει στη διαφορά στη σωματική σύνθεση: οι γυναίκες έχουν συχνά λιγότερη μυϊκή μάζα και υψηλότερο ποσοστό λίπους. Η μυϊκή μάζα είναι πιο ενεργή μεταβολικά και παράγει περισσότερη θερμότητα. Η διαφορά αυτή οδηγεί σε μια ποικιλία ατομικών αντιλήψεων της θερμοκρασίας και συχνά εξηγεί γιατί ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι στο ψύχος.
10 λόγοι για τους οποίους μπορεί να αισθάνεσαι συνεχώς κρύο
1. Κακή κυκλοφορία του αίματος
Η κακή κυκλοφορία μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως καρδιαγγειακά προβλήματα, διαβήτης ή ακόμη και παρατεταμένη καθιστική ζωή. Όταν η ροή του αίματος προς τα άκρα περιορίζεται, το σώμα διατηρεί τη θερμότητα για τα ζωτικά όργανα, με αποτέλεσμα τα χέρια και τα πόδια να παγώνουν πιο εύκολα. Μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και αλλαγές στο χρώμα του δέρματος μπορεί να συνοδεύουν αυτή την κατάσταση.
2. Έλλειψη σιδήρου
Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης, της πρωτεΐνης που επιτρέπει τη μεταφορά οξυγόνου στο αίμα. Όταν ο οργανισμός στερείται σιδήρου, μπορεί να αναπτυχθεί αναιμία, η οποία προκαλεί κόπωση, αδυναμία και μόνιμη αίσθηση ψύχους. Οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες λόγω εμμηνορρυσίας και κύησης.
3. Διαταραχές του θυρεοειδούς
Ο θυρεοειδής αδένας παίζει καθοριστικό ρόλο στον μεταβολισμό. Στην περίπτωση του υποθυρεοειδισμού, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται και η παραγωγή θερμότητας μειώνεται, προκαλώντας ψυχρότητα και βραδυκινησία. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αύξηση βάρους, ξηρό δέρμα και κατάθλιψη.
4. Χαμηλό σωματικό βάρος
Τα άτομα με χαμηλό δείκτη μάζας σώματος (BMI) συχνά δεν διαθέτουν αρκετό λιπώδη ιστό για να μονώσουν το σώμα. Επιπλέον, η έλλειψη επαρκούς ενέργειας από τις τροφές μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της θερμοκρασίας του σώματος. Η διατήρηση φυσιολογικού βάρους είναι σημαντική όχι μόνο για τη θερμορύθμιση αλλά και για τη συνολική υγεία.
5. Ανεπαρκής πρόσληψη υγιεινών λιπαρών
Τα καλά λιπαρά, όπως τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα που βρίσκονται στο ελαιόλαδο, στους ξηρούς καρπούς και στο αβοκάντο, παίζουν σημαντικό ρόλο στη θερμική ισορροπία του οργανισμού. Αν δεν λαμβάνεις επαρκείς ποσότητες, μπορεί να παρατηρήσεις ευαισθησία στο κρύο, ξηρότητα στο δέρμα και κόπωση.
6. Έλλειψη βιταμίνης B12
Η βιταμίνη B12 είναι κρίσιμη για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και για τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Ανεπάρκειά της μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά συμπτώματα, αδυναμία και αυξημένη αίσθηση ψύχους. Η απορρόφησή της μπορεί να επηρεαστεί από γαστρεντερικά προβλήματα, φαρμακευτική αγωγή ή από περιοριστικές δίαιτες.
7. Σύνδρομο Raynaud
Αυτή η αγγειακή διαταραχή προκαλεί προσωρινή στένωση των αιμοφόρων αγγείων στα άκρα, ως αντίδραση στο κρύο ή στο στρες. Τα δάχτυλα μπορεί να γίνουν λευκά ή μπλε και να συνοδεύονται από πόνο ή μούδιασμα. Η θεραπεία περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, φαρμακευτική αγωγή ή σε σοβαρές περιπτώσεις, επεμβάσεις.
8. Χαμηλή κατανάλωση πρωτεΐνης
Η πρωτεΐνη ενεργοποιεί θερμογένεση, δηλαδή την παραγωγή θερμότητας μετά την κατανάλωση τροφής. Δίαιτες φτωχές σε πρωτεΐνη μειώνουν αυτή την αντίδραση, αφήνοντας το σώμα πιο ευάλωτο στο ψύχος. Προτίμησε πηγές όπως τα αυγά, τα όσπρια, τα ψάρια και το κοτόπουλο.
9. Έλλειψη ποιοτικού ύπνου
Η χρόνια στέρηση ύπνου επηρεάζει την ισορροπία ορμονών, όπως της μελατονίνης και της κορτιζόλης, οι οποίες σχετίζονται με τη θερμορύθμιση. Επίσης, ο υποθάλαμος—που ρυθμίζει τη θερμοκρασία—μπορεί να δυσλειτουργεί λόγω κόπωσης, οδηγώντας σε αυξημένη αίσθηση ψύχους κατά τη διάρκεια της ημέρας.
10. Αφυδάτωση
Το νερό βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος και στη ρύθμιση της θερμοκρασίας. Η αφυδάτωση μειώνει την πίεση του αίματος και δυσχεραίνει την κατανομή της θερμότητας στο σώμα. Ιδανικά, φρόντιζε να πίνεις αρκετό νερό, ακόμη κι αν δεν διψάς ιδιαίτερα, ειδικά τους χειμερινούς μήνες που η δίψα είναι λιγότερο έντονη.
Τι μπορείς να κάνεις
Αν νιώθεις συνεχώς κρύο, είναι καλό να παρατηρείς τα επιπλέον συμπτώματα που μπορεί να έχεις: Κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης, αλλαγές στο βάρος, ακόμα και καταθλιπτική διάθεση. Αν αυτά επιμένουν, ίσως χρειάζεται μια εξέταση αίματος ή μια ιατρική αξιολόγηση.
Προσπάθησε επίσης να βελτιώσεις τον τρόπο ζωής σου:
Κατανάλωσε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά.
Ντύσου σε στρώσεις για καλύτερη μόνωση.
Κάνε ήπια άσκηση για να ενεργοποιήσεις την κυκλοφορία.
Απόφυγε την υπερβολική καθιστική ζωή και φρόντισε να κοιμάσαι επαρκώς.
Το σώμα μας στέλνει μηνύματα, και η αίσθηση του κρύου είναι συχνά ένα από αυτά. Ακούγοντάς το και δίνοντάς του την προσοχή που χρειάζεται, μπορούμε να προλάβουμε προβλήματα και να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας.
“Έμειναν” με ανοιχτό το στόμα οι Αστρολόγοι: «Αυτό που έρχεται τον Μάιο για 3 Ζώδια…»
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα – Νέες εκκενώσεις οικισμών – Παγκόσμιος συναγερμός
ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ ΓΙΑ ΤΡΕΝΟ ΓΕΜΑΤΟ 190 ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΑΘΗΝΑ
Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς στο κέντρο – Άγνωστη η κατάσταση των τραυματιών