Έφυγε από τη ζωή μετά από χρόνια μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 85 ετών ο Ανδρέας Μαρτίνης, πρώην πρόεδρος των νοσοκομείων «Ερυθρός Σταυρός» και «Ερρίκος Ντυνάν».
Πέθανε ο Ανδρέας Μαρτίνης
Τη δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή μέσα από ανάρτησή της στα social media, η κόρη του, Ελιάνα, η οποία ανακοίνωσε την επιθυμία του να κηδευτεί σε στενό κύκλο.
«Ο πατέρας μου, Ανδρέας Μαρτίνης, έφυγε το απόγευμα της Δευτέρας 19 Μαΐου 2025 ύστερα από μακριά και εξαντλητική περίοδο ασθενείας. Τηρώντας την επιθυμία του, η οικογένεια δεν είχε κάνει καμμία αναφορά στο θέμα και δεν θα έκανε για λίγες ημέρες ακόμη. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όσους ήταν δίπλα του σε όλη την δύσκολη διαδικασία και όσους τον μνημόνευσαν», ανέφερε η Ελιάνα Μαρτίνη και πρόσθεσε:
«Επιθυμία του ήταν να κηδευτεί ήσυχα και σε στενό κύκλο και με βάση αυτήν πορευόμαστε. Ο βασικός στόχος της ανάρτησης είναι να εξηγήσει την τελευταία βούληση του σε μέλη του επαγγελματικού του κύκλου που πιθανώς δεν την γνωρίζουν. Και πάλι ευχαριστώ για την κατανόηση».
Ανδρέας Μαρτίνης: Το βιογραφικό του
Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο Ανδρέας Μαρτίνης ήταν ένας καταξιωμένος οφθαλμίατρος στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός.
Το νοσηλευτικό ίδρυμα έφερε τότε το συγκεκριμένο όνομα, καθώς ήταν ιδιοκτησία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ). Με την ένταξή του στο ΕΣΥ (το 1985) μετονομάστηκε σε Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Νοσοκομείο, αν και πολλοί εξακολουθούν να αναφέρονται σε αυτό με την πρότερη ονομασία του.
Γρήγορα, ο Ανδρέας Μαρτίνης αναρριχήθηκε στην ιεραρχία της οφθαλμολογικής κλινικής και το 1986 έγινε πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, θέση που διατήρησε επί 27 συνεχόμενα χρόνια.
Ο ίδιος υπήρξε οραματιστής ενός τολμηρού εγχειρήματος: Της δημιουργίας ενός νοσοκομείου-προτύπου στην Ελλάδα. Το νοσηλευτικό ίδρυμα θα έφερε το όνομα του ιδρυτή του διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, του Ερρίκου Ντυνάν, Ελβετού επιχειρηματία και κοινωνικού ακτιβιστή, ο οποίος έζησε από το 1828 έως το 1910.
Από το 2010 ορίστηκε ισόβιος πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν.
Καταδικάστηκε, ωστόσο, το 2019 σε ποινή κάθειρξης 10 ετών με αναστολή, για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αναφορικά με ποσό 3,1 εκατ. γερμανικών μάρκων που, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είχε εισπράξει από την εταιρεία Hospitalia International στο πλαίσιο υπογραφής σύμβασης για αναβάθμιση του ξενοδοχειακού και νοσοκομειακού εξοπλισμού του Ντυνάν.
Είχε, επίσης, καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό σε 7 χρόνια κάθειρξη με αναστολή, για το αδίκημα της απιστίας κατ’ εξακολούθηση, για την υπόθεση των δωρεάν νοσηλείων του Ερρίκος Ντυνάν.